Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Orákulum! 2020 év hardverszinten!

2020. 01. 27. 00:00:00
Orákulum! 2020 év hardverszinten!

Új év új remény! Mit hoz a 2020 év hardverszinten! Leveri az AMD ebben az évben az Intelt?

Megpróbáljuk a magunk szempontjai alapján feltárni a feltárhatót. 

 

Dübörög a fejlesztési verseny és...! Kezdhetnénk így a bevezetést, de inkább maradjunk magyarországi viszonylatban. A Radium-nál mindig figyelünk az aktuális új megjelenésekre, hogy bent maradjunk az élvonalban és az ügyfeleink elégedettsége is magas szinten legyen képviselve. Nyilván a gyártók is így próbálják fenntartani az érdeklődési kört, de nézzük meg, hogy a 2020-as év mit hozhat nekünk hardverfronton és milyen, konfigurációk várhatóak.

Processzor a szíve mindennek!

Jelenleg a két nagy óriás cég az INTEL és az AMD igen erősen zárta a 2019-es évet. Főleg az AMD, ugyanis a jól sikerült 3000-es szériájával meg tudta szorongatni az Intel egyeduralmát. 

A gyártási technológiának köszönhetően előnybe is került a vörös sarok, ami az jelentheti számunkra, hogy akár már ez évben megjelenhet a 4000-es széria.  Elméleti szinten legalább 10%-os teljesítménynövekedésről beszélünk és jelenleg a 7nanométeres technológia lehetővé is teszi ezt a tervezett előrelépést. Az sem utolsó tény, hogy egy felmérésnek köszönhetően a best buy kategóriát az AMD RYZEN 5 3600/X kapta.

 

 

De mi a helyzet a kék óriásnál?

Az Intel háza táján vannak hiányosságok. Jelenleg a gyártástechnológia a legnagyobb akadály, na meg az architektúra és a processzor struktúrája.

Ugyanis utóbbi kettő miatt nem nagyon tud 14nm alá menni gyártásban, habár a 10. generáció tervezete 12nm-en kerülne gyártás alá. Kíváncsian várjuk, hogy mit fognak kitalálni az Intel mérnökei a megoldás érdekében, mert már most elindult a pletyka, miszerint a 10. generáció TDP… az az energia fogyasztása igen magas lesz, ezen felül pedig a hűtési igény is megnövekszik. Jelenleg ezek csak szóbeszéd, így a végleges variáció még várat magára.

Mint eddig is a RADIUM PC-nél mind a két processzorral szerelt konfigurációk elérhetőek lesznek. Teszteket is fogtok majd látni róluk, hogy nyugodt szívvel tudjatok dönteni.

Videokártya frontvonal elemzés

Ha már a processzor szíve mindennek, akkor szemünk fénye a VGA lesz. A megjelenítésért felelős komponens elég fontos tényezőt játszik a processzorral együttműködve.

Az nVidia és AMD frontra be akarna szállni az INTEL is, de úgy néz ki, hogy az INTEL új grafikus vezérlője nem lesz alkalmas a harcra jelenleg. Saját tapasztalatink szerint legalább 2-3, ha nem több év szükséges, mire a kártyára egy fejlesztő brigád megírja a támogatói környezetet.

De mi folyik az nVidia-nál?

2019-ben RTX - RayTracing - Sugárkövetés - Mélytanulási mód??? Nos, ezek mind szép fejlesztések, de volt is miből ezeket előrántani, mert az AMD a grafikus piacon nem nagyon tudott labdába rúgni. Csak néhány kifejezetten jó árban lévő kártyájával törte meg a csendet, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy elővették a régi jól bevált receptet és új köntösben kirakták a polcra.

De térjünk vissza a zöldekre.  Jelenleg kevés információnk van, hogy mi zajlik a háttérben, úgy gondoljuk, hogy az RTX vonalat erősen szeretnék képviselni. Itt mindenképp a nemrég kiszivárgott RTX 3000-es szériákra gondolunk, ahol a gyártó az egyik modelljénél szeretné bevezetni a 10-20GB-os memóriákat. Bár 320Bit-en biztosan elvégezhető, azonban némi fejtörést is fog okozni, mivel az elhelyezés nehézkes lesz. De menjünk tovább!

Elviekben szoftver implantációval megoldható lesz, hogy a GTX kártyák is képesek legyenek raytracing sugárkövetésre. Bár kicsit sután hangzik és az RTX 2060-as vga is belépő szintet képvisel a sugárkövetés mekkájában de ha jól optimalizálják, akkor igen ütős dolog lesz ebből. 

Jah igen, hogy mi az sugárkövetés? Már 1980-ban próbálkoztak filmekben ilyen technológiát alkalmazni, de még gyerekcipőben járt. Maga a raytracing a fények orientálódásával és erősségével foglalkozik, hogy még élethűbb legyen az adott képszakasz, ha mondjuk a nap azt megvilággítja. Viszont azzal a különbséggel, hogy nem programozott szakaszon fog a fény mutatkozni, hanem egy előre kiszámított, dinamikusan változó sávot fog behatárolni. Ez azt jelenti, hogy minden szögben változni fog az intenzitás és az erősség, sőt még a színek is. Pont úgy, mint a való életben.

 

 

 

Mi a helyzet az AMD vonalán? A processzor szegmensben nagyot léptek előre és úgy tűnik, hogy egyre jobban felkavarják az állóvizet a zöldeknél is.

A most megjelent RADEON 5000 széria elég jól sikerült. Főleg, ha középkategóriáról beszélünk, akkor RX 5700/XT az etalon ár/érték arányban. Vetélytársa az RTX 2060/2070/2070 Super.

Ráadásként a nemrég megjelent RX5600XT  konrétan megszorongatja az RTX 2060-as kártyát.  A Vörösök különbsége, hogy nincs RayTracing, de teljesítmény szempontjából nagyon jó választás lehet, ha nem nVidia-ra tettük már le a voksunk. Várhatóan az RX 5600/XT is, ha képes lesz jó áron landolni, akkor a GTX 1660 Super/Ti/2060 variánsok ellenfele lesz.

A jövőt tekintve a RADEON is szeretne kifogni egy-két szelet a raytracing megoldásaiból, mivel jelenleg nincs felsőkategóriás kártyája így előbb utóbb muszáj előrukkolnia egy világverő kártyával, hogy az univerzum rendje újra balanszba legyen. Elviekben ezt meg is fogjuk kapni ebben az évben.

Konfiguráció

Nos, mint minden évben mi is újragondoljuk a konfigurációnkat, mivel a korral együtt kell haladni.

  • A GT szériánkban az i3/i5 és Ryzen 3/5 kontra GTX 1650/Super és RX 5500/XT és GTX 1660/RX 5600XT biztosan elérhető lesz nálunk.
  • A szokásos XT szériánk best of i5/Ryzen 5 GTX 1660/SUPER/RTX 2060/2070 Super és RX 5700/XT konfigurációi szintúgy átesnek egy kisebb ráncfelvarráson.
  • Új kategória lesz XT OC név alatt: Itt minden szempontból a szorzózár mentes processzorok fognak helyet kapni.  
  • Az XTHE konfigurációban pedig az RTX-ek fognak helyet kapni egészen a RTX2080Ti-ig.
  • A Render széirában megjelenik a Quadro RTX és helyet kap a Threadripper is.
  • A business széria immáron 9. generációval tér vissza.
  • A Brand széria pedig külső megjelenésben fog változni.
  • Az esport széria is kap frissítést, de megmarad a beépített Bluetooth és Wifi elérhetőség.

Sok tervünk van még a 2020-as évben, mert a Gamer társadalmat ki szeretnénk szolgálni hiánytalanul. Addig is legyetek naprakészek és legyetek játékos társaitok felé türelemmel játék közben! :)

Gamerkedésre fel!